Spaghetti z suszonymi pomidorami i rukolą

Spaghetti z suszonymi pomidorami i rukolą

Dzisiaj mam dla was przepis na moje ulubione spaghetti z suszonymi pomidorami i rukolą. Makaron oczywiście przygotował Krzysiek, który jest mistrzem garnków i patelni, dlatego to właśnie on zazwyczaj dla nas gotuje. Ja jestem w tej drużynie specem od koktajli, lodów i fit deserów.

Nie przedłużając, spaghetti z suszonymi pomidorami jest przepyszne, więc jeśli nie macie pomysłu na obiad lub kolację polecam wam wypróbować ten przepis. Na pewno się nie zawiedziecie.

Przepis na spaghetti z suszonymi pomidorami i rukolą

Spaghetti z suszonymi pomidorami i rukolą

SKŁADNIKI:

(Porcja dla dwóch osób)

250 g. makaronu spaghetti.
Kilka suszonych pomidorów.
Garść rukoli.
Dwa ząbki czosnku.
Odrobina papryki pepperoni.
Około 10 łyżek oleju z oliwek.
Kawałek cebuli.
Sól i pieprz.
Twardy ser typu włoskiego (do posypania).

Spaghetti z suszonymi pomidorami i rukolą

SPOSÓB WYKONANIA:

Gotujemy makaron spaghetti ok. 6 minut, a w między czasie na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na niej (dodając kolejno) drobno posiekane: cebulę, papryczkę i czosnek. Po chwili dorzucamy do tego posiekane suszone pomidory. Warzywa przytrzymujemy chwilę na patelni (nie za długo – tak, aby nie przypalić czosnku). Dodajemy rukolę. A po chwili dodajemy do tego makaron i dokładnie mieszamy.  Podsmażamy jeszcze ok. 2 minuty na małym ogniu. Spaghetti dekorujemy odrobiną startego włoskiego sera, który doskonale wydobywa smak dania.

Spaghetti z suszonymi pomidorami i rukolą

Jestem ciekawa, jakie jest Twoje ulubione danie?

Buziak!