Przepis na francuskie cynamonki z orzechami laskowymi

francuskie cynamonki

Dziś mam dla was prościutki przepis na francuskie cynamonki. Od ponad dwóch lat nie jem większości dostępnych w sklepach słodyczy. Pozwalam sobie tylko na słodkie pieczywo i lody (jeszcze nie przeszłam obojętnie obok promocji na Haagen Dazs). Trudno jest mi się również opanować na widok wypieków z cynamonem i zazwyczaj w weekend decydowaliśmy się z K na zakup cynamonowych drożdżówek. Pewnie byłoby tak i w ten weekend, gdyby nie nasz wielki plan: oszczędzanie i upraszczanie. Dlatego znów przełamałam moją niechęć do kuchni i sama upiekłam pyszne, cynamonowe ciastka francuskie. Ten deser jest tak prosty w wykonaniu, że każdy jest w stanie go wykonać. Ręczę moimi obiema lewymi rękoma.

Przepis na francuskie cynamonki

francuskie cynamonki

Składniki:

1. Opakowanie ciasta francuskiego,
2. Mielony cynamon,
3. Dwie łyżki masła klarowanego,
4. Garść posiekanych orzechów laskowych,
5. Miód, cukier lub inny słodzik.

francuskie cynamonki

Masło należy roztopić w kąpieli wodnej. Do miseczki z płynnym masłem wsypać cynamon, dodać miód i posiekane orzechy. Mieszać, aż składniki się połączą. Powstałą masą posmarować ciasto francuskie, które następnie należy zrolować. Pokroić w około 2 cm plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza (termoobiegiem odpowiednio mniej).

francuskie cynamonki

Ciekawa jestem jaki jest Twój ulubiony deser?

Buziaki!

 

Pssst! To również może Ci zasmakować: Mus czekoladowy z awokado.