Przepis na francuskie cynamonki z orzechami laskowymi

francuskie cynamonki

Dziś mam dla was prościutki przepis na francuskie cynamonki. Od ponad dwóch lat nie jem większości dostępnych w sklepach słodyczy. Pozwalam sobie tylko na słodkie pieczywo i lody (jeszcze nie przeszłam obojętnie obok promocji na Haagen Dazs). Trudno jest mi się również opanować na widok wypieków z cynamonem.
Zazwyczaj w weekend, decydowaliśmy się z Krzyśkiem na zakup cynamonowych drożdżówek. Pewnie byłoby tak i w ten weekend, gdyby nie wielki plan: oszczędzanie i upraszczanie.

Dlatego też po raz kolejny przełamałam moją niechęć do prac kuchennych i samodzielnie upiekłam przepyszne francuskie cynamonki. Deser okazał się tak prosty w wykonaniu, że chyba każdy będzie w stanie go wykonać. Ręczę za to moimi obiema lewymi rękoma.

 

Przepis na francuskie cynamonki

francuskie cynamonki

Składniki:

1. Opakowanie ciasta francuskiego,
2. Mielony cynamon,
3. Dwie łyżki masła klarowanego,
4. Garść posiekanych orzechów laskowych,
5. Miód, cukier lub inny słodzik.

 

francuskie cynamonki

Sposób wykonania:

Masło należy roztopić w kąpieli wodnej. Do miseczki z płynnym masłem wsypać cynamon, dodać miód i posiekane orzechy. Mieszać, aż składniki się połączą. Powstałą masą posmarować ciasto francuskie, które następnie należy zrolować. Pokroić w około 2 cm plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza (termoobiegiem odpowiednio mniej).

 

francuskie cynamonki

 

A jaki jest Twój ulubiony deser?

Buziaki!

 

Zobacz również: Mus czekoladowy z awokado.