Dzisiaj na blogu moje ulubione, jesienne śniadanie, czyli owsianka z prażonym jabłkiem i migdałami.
Zapach prażonego jabłka i cynamonu zawsze przypomina mi pyszne, mamine szarlotki. Dlatego też, gdy poranki stają się chłodniejsze, a w powietrzu czuć już jesienne chłody, z przyjemnością wracam do mojego ulubionego śniadania na ciepło.
Cynamonowa owsianka z prażonym jabłkiem zapewnia mi uczucie sytości przez wiele godzin, a jej przygotowanie zajmuje nie więcej niż 5 minut. Polecam ją spróbować w szczególności osobom, które miewają problemy z podjadaniem, bowiem owsianka z prażonym jabłkiem i migdałami świetnie reguluje nasz apetyt.
Cynamonowa owsianka z prażonym jabłkiem
SKŁADNIKI:
Płatki owsiane.
Jabłko.
Cynamon.
Migdały i/lub inne bakalie.
Mielony ostropest.
SPOSÓB WYKONANIA:
Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Tak przygotowany owoc umieszczamy w rondelku i prażymy do momentu, aż puści sok. Następnie dodajemy kolejno cynamon, a po chwili również płatki owsiane. Całość obficie podlewamy wodą (do wysokości płatków) i gotujemy na małym ogniu (do odparowania) przez około 2 minuty. Przed podaniem dosypujemy jeszcze do owsianki ostropest oraz migdały. A potem zabieramy się za jedzenie.
A jakie jest Twoje ulubione śniadanie?
Buziak!