Dzisiaj mam dla was prosty przepis na zupę krem z dyni Hokkaido. Posiłek w sam raz na 31 października^^
Jakiś czas temu wyczytałam, że to właśnie z dyni Hokkaido wychodzą najlepsze zupy kremy. I wiecie co? To chyba prawda. Bo po raz pierwszy udało mi się zrobić idealnie kremową zupę z dyni!
Przepis na krem z dyni
SKŁADNIKI:
(Porcja dla dwóch osób)
Dynia Hokkaido średniej wielkości.
Dwie marchewki.
Pietruszka.
Trzy ziemniaki.
Dwa ząbki czosnku.
Kawałek pora.
Łyżka masła.
Sól i pieprz.
Suszone warzywa.
Liść laurowy.
Kurkuma.
SPOSÓB WYKONANIA:
Dynię, pietruszkę, marchewki i ziemniaki dokładnie myjemy. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę o podobnej wielkości. Pokrojone warzywa wkładamy do garnka, dodajemy por i liście laurowe, zalewamy wodą (tak, aby warzywa były nią przykryte). W czasie gotowania przez chwilę podsmażamy na łyżce masła posiekany czosnek. Następnie dodajemy go do zupy. Gdy warzywa są miękkie, dosypujemy suszonych warzyw, doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Wyławiamy liście laurowe i miksujemy na zupę krem.
Krem z dyni Hokkaido najlepiej smakuje podany z podprażonymi pestkami dyni. 🙂
Zobacz także: Spaghetti z suszonymi pomidorami i rukolą