Krem z dyni Hokkaido

Krem z dyni Hokkaido

Dzisiaj mam dla was prosty przepis na zupę krem z dyni Hokkaido. Posiłek w sam raz na 31 października^^

Jakiś czas temu wyczytałam, że to właśnie z dyni Hokkaido wychodzą najlepsze zupy kremy. I wiecie co? To chyba prawda. Bo po raz pierwszy udało mi się zrobić idealnie kremową zupę z dyni!

 

Przepis na krem z dyni


SKŁADNIKI:

(Porcja dla dwóch osób)

Dynia Hokkaido średniej wielkości.
Dwie marchewki.
Pietruszka.
Trzy ziemniaki.
Dwa ząbki czosnku.
Kawałek pora.
Łyżka masła.
Sól i pieprz.
Suszone warzywa.
Liść laurowy.
Kurkuma.

 

Krem z dyni

SPOSÓB WYKONANIA:

Dynię, pietruszkę, marchewki i ziemniaki dokładnie myjemy. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę o podobnej wielkości. Pokrojone warzywa wkładamy do garnka, dodajemy por i liście laurowe, zalewamy wodą (tak, aby warzywa były nią przykryte). W czasie gotowania przez chwilę podsmażamy na łyżce masła posiekany czosnek. Następnie dodajemy go do zupy. Gdy warzywa są miękkie, dosypujemy suszonych warzyw, doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Wyławiamy liście laurowe i miksujemy na zupę krem.

Krem z dyni Hokkaido najlepiej smakuje podany z podprażonymi pestkami dyni.  

 

 

Krem z dyni Hokkaido

 


Zobacz także: Spaghetti z suszonymi pomidorami i rukolą