Gdzie warto zjeść w Wiedniu? / Najlepsze restauracje

Gdzie warto zjeść we Wiedniu

Turystyka kulinarna to ta gałąź turystyki, która zdecydowanie najbardziej przypadła mi do gustu. Efektem czego moja styczniowa podróż do Austrii skończyła się na szukaniu ciekawych knajpek. Dlatego bez problemu przygotowałam dla was przewodnik, gdzie warto zjeść w Wiedniu. Podczas naszego wypadu do stolicy Austrii skosztowaliśmy m.in. najpyszniejszego wiedeńskiego sznycla u Figlmüllera, odwiedziliśmy rodaka Trześniewskiego i zajadaliśmy najpyszniejsze kanapki np. z jajkiem czy wątróbką oraz odbyliśmy wielogodzinną, grecką ucztę w Art Corner. 

Zapraszam zatem do sprawdzenia, które restauracje w Wiedniu są naprawdę warte odwiedzenia.

 

Gdzie warto zjeść w Wiedniu?

 

TRZEŚNIEWSKI

 kuchnia polska, $$

Pierwszy „Trześniewski” został założony w 1902 roku w Wiedniu przez urodzonego w Krakowie Franciszka Trześniewskiego i do dziś bistro jest najpopularniejszym w mieście lokalem serwującym kanapki. Mieści się przy ulicy Dorotheergasse, a pod jego dużym i charakterystycznym szyldem często ustawiają się długie kolejki, nie tylko polskich, ale i zagranicznych wycieczek. Lokal słynie z wysokiej jakości kanapek, przygotowanych na czarnym chlebie niezawierającym konserwantów oraz posmarowanych 18 rodzajami past kanapkowych.

 

ART CORNER

 kuchnia grecka, $$

Tuż obok Belwedru przy Prinz Eugen Strasse mieści się jedna z lepszych greckich restauracji. Art Corner to doskonała, przytulna knajpa w sam raz na obiadokolację. Szczególnie jeśli w każdym miejscu i o każdej porze – podobnie jak ja – macie ochotę na śródziemnomorskie smaki przy lampce wina. Powalająca uprzejmością obsługa zaserwuje doskonałe tzatziki, humus, grillowany haloumi, owoce morza czy baklawę. A do tego deser otrzymacie gratis! Właściciel zadba, abyście nie wyszli głodni. 

 

FIGLMULLER

kuchnia austriacka, $$

Figlmüller to restauracja serwująca od 1905 roku klasyczną, kuchnię wiedeńską, a w tym tradycyjny 250 gramowy sznycel Figlmüllera. Sieć restauracji obejmuje dwa lokale: pierwszy, najstarszy przy ulicy Wollzeile oraz nowszy przy Bäckerstraße 6, z 2001 roku. Minimalistycznie, ale elegancko: dotyczy to nie tylko wnętrza, ale także menu: do wyboru jest tylko 14 tradycyjnych wiedeńskich potraw, a kelnerzy serwują je niezmiennie w eleganckich smokingach.

 


Zobacz także: Gdzie warto zjeść w Pradze.